Nyhet

“Alla har rätt att veta att alkohol ökar risken för cancer”

“Alla har rätt att veta att alkohol ökar risken för cancer”

Att alkohol ökar risken för cancer har länge varit känt bland forskare. Däremot visar undersökningar att många inte vet om det. I Sverige är okunskapen om alkoholens koppling till cancer till och med störst i EU.

– Det gör att människor fattar beslut som kan påverka deras hälsa – utan kunskap som faktiskt finns, säger Ellen Brynskog som arbetar på Regionala Cancercenter i samverkan (RCC).

Hon och RCC har därför gått ihop med flera organisationer i ett samarbete för att sprida just den kunskapen.

En av organisationerna i samarbetet är Beroendecentrum Stockholm där Sven Andreasson jobbar. Han är läkare och alkoholforskare.

– Alkohol är giftigt för kroppen. När alkohol bryts ner skapas ämnet acetaldehyd som är giftigt och kan förändra våra celler och DNA på ett sätt som kan leda till cancer, säger Sven Andreasson.

Han fortsätter:

– När kroppen bearbetar alkohol kan det även skapa en typ av stress i kroppens system som också kan påverka vårt DNA på ett sätt som kan göra att cancerceller föds. Det sker dessutom samtidigt som alkohol gör vårt immunförsvar sämre på att döda cancerceller.

– Man har nu sett att även små mängder alkohol påverkar och ökar risken för cancer. Men ju mer man dricker desto mer ökar risken.

Nästan vart tjugonde dödsfall i cancer är alkoholrelaterat, har forskare nu sett. Det gör alkohol till den största riskfaktorn för cancer efter rökning.

– Men tyvärr är det alltså många som inte känner till det, säger Ellen Brynskog och avslutar; det är därför vi tycker det är så viktigt att sprida den här kunskapen. Vi tycker att alla har rätt att veta att alkohol ökar risken för cancer.

Hör Sven berätta mer i film

Läs mer här

Drugsmart träffade Ellen och Sven på ett seminarium om arbetet med att sprida kunskapen om alkohol och cancer. Med i samarbetet är även CAN (som driver Drugsmart).

Forskare på CAN har även tittat på hur många fler eller färre som dör i cancer om medelkonsumtionen av alkohol i befolkningen ökar eller minskar.

Läs mer om det här