Narkotika
Siffrorna inom parentes anger var informationen kommer ifrån. Siffrorna refererar till källorna som finns i slutet av denna text.
Vad är narkotika?
Narkotika är ett samlingsnamn för ett stort antal ämnen som kan förändra hur hjärnan fungerar och påverka hur man känner sig, tänker och beter sig. Narkotiska ämnen kan finnas i naturen eller tillverkas av människor (1).
En del narkotikasorter kan göra att man känner sig avslappnad, glad eller modig. Andra kan göra så att man får hallucinationer – att man ser eller hör saker som inte finns (1).
Olika narkotikasorter påverkar kroppen och hjärnan på olika sätt. Olika personer kan också reagera olika på samma narkotikasort. Hur samma person reagerar på en narkotikasort kan också variera från gång till gång (2).
Ofta delas narkotika in i fyra olika grupper:
- Cannabis (till exempel hasch, marijuana)
- Centralstimulerande (till exempel amfetamin, kokain)
- Opioider (till exempel heroin, tramadol, fentanyl)
- Hallucinogener (till exempel LSD, psilocybin)
(3)
Vad som i lag är klassat som narkotika kan skilja sig mellan olika länder. Vilka ämnen som i svensk lag klassas som narkotika beskrivs längre ner i den här texten.
År 2024 var det
8%
av tvåorna på gymnasiet som någon gång använt narkotikaklassade läkemedel utan att ha fått det utskrivet
Användning av narkotika
Människors användning av narkotika går långt tillbaka i tiden. Till exempel har narkotiska ämnen som kan lindra smärta eller hjälpa människor att somna, länge använts som medicin. Narkotika har också en lång historia av att användas för att skapa starka upplevelser i exempelvis religiösa ritualer eller för att orka mer (1).
Eftersom användning av narkotiska ämnen kan göra människor beroende, leda till svåra skador på flera sätt eller till och med till död, finns det idag regler i lagen om narkotika.
Idag är det enligt lag förbjudet att utan särskilt tillstånd köpa, sälja eller ha hand om ämnen som i lagen är klassade som narkotika. Särskilt tillstånd finns till exempel inom vården (5).
Även om narkotikaanvändning kan orsaka allvarliga skador, även omedelbart, är det vanligt att man upplever positiva effekter av ruset (2).
Narkotika påverkar belöningssystemet i våra hjärnor. Det gör att man upplever man att man mår extra bra. För många är det anledningen till att vilja prova narkotika och kan motivera en till att vilja göra det igen och igen. Men om man tar mycket eller flera gånger ökar risken för att ens allmänna mående påverkas och förändras mycket. Det ökar också risken för att utveckla ett beroende (2).
Risken att skadas allvarligt eller till och med dö av narkotikaanvändning är högre om man använder narkotika som ung. För vissa narkotikasorter, till exempel opioider, är det vanligare än för andra sorter med snabb beroendeutveckling, allvarliga skador och död. Men man kan inte i förväg säga säkert hur någon kommer att reagera på olika narkotiska ämnen (2, 4).
Amfetamin var från början ett läkemedel. Mot vad?
Narkotika påverkar omgivningen
Narkotikaanvändning ger också negativa effekter för andra än den som själv använder narkotika. Familj och vänner kan på flera sätt påverkas mycket av någon annans användning (1, 6, 7).
Användning av narkotika kan också leda till att man hamnar i farliga eller obehagliga situationer, eller gör så att andra hamnar i sådana situationer. Det ökar risken för att hamna i utanförskap och kriminalitet. Det är inte ovanligt att förövare eller offer är påverkade av narkotika vid olika typer av våldsbrott (4, 8, 9).
Användningen av narkotika påverkar också samhället i stort på flera sätt (10).
Trots att det är olagligt och kan skada människor finns narkotikaanvändning bland både unga och vuxna i Sverige. Beroende av narkotika är en sjukdom. Det är för många svårt att ta sig ur beroende, men det finns hjälp att få genom vården och på andra ställen i samhället (1, 2, 11).
År 2024 svarade
5%
av eleverna i årskurs 9 att de någon gång provat cannabis.
Vad säger lagen?
Ämnen som i svensk lag klassas som narkotika är ämnen som:
- Påverkar hjärnan och kroppen – ämnet har beroendeframkallande eller euforiserande effekter, vilket betyder att det kan skapa ett rus och få användaren att vilja ta mer.
- Lätt kan omvandlas till ett sådant ämne – även om ett ämne inte i sig ger rus eller beroende, men enkelt kan omvandlas till en drog, kan det klassas som narkotika.
Och därför dessutom blivit:
- Internationellt kontrollerat – ämnet är med på en lista över narkotika i en internationell överenskommelse som Sverige följer.
- Beslutat av regeringen att klassas som narkotika – svenska regeringen kan också själv bestämma att ett visst ämne ska klassas som narkotika, även om det inte finns på en internationell lista.
Myndigheten Läkemedelsverket ansvarar för en förteckning över alla ämnen som är narkotika i Sverige.
(5, 12)
Läs mer på Drugsmart.se:
Hur går det till när man klassar något som narkotika?
Om olika sorters narkotika:
Källor
2. Beroendemedicin av Johan Franck och Ingrid Nylander (2022) Studentlitteratur
12. Läkemedelsverket
Senast uppdaterad
25 mars 2025
Våra senaste besvarade frågor om narkotika
Vad är kratom?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Heroin,
Kokain,
Läkemedel
Finns det mer narkotika i Sverige idag än förut?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Heroin,
Kokain,
Läkemedel,
Nätdroger,
Statistik,
Tobak
Finns det statistik över hur vanliga olika droger är bland ungdomar?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Dopning,
Ecstasy,
Kokain,
Läkemedel,
Statistik,
Tobak