Svar
Man kan kontakta socialtjänsten, eller soc som de också kallas, i olika situationer och av olika anledningar. Det kan vara för att själv söka stöd eller hjälp, eller för någon annans skull.
Om du kontaktar soc för att berätta om att du eller någon annan till exempel har det jobbigt hemma eller verkar vara i fara, kallas det för att du gör en orosanmälan. Det går att anmäla oro både för barn och vuxna. Soc har ett särskilt ansvar för att barn och unga får stöd och skydd (1, 2, 3).
Om soc får en orosanmälan i en situation där det är bråttom att skydda någon som är under 18 år, så måste soc göra det direkt. Det kan till exempel vara om någon blir utsatt för våld hemma. Då kommer soc också att starta en utredning. En utredning gör soc för att få en bättre bild av situationen, om det är ett barn eller en vuxen i en familj som behöver hjälp från dem. Om det är så, så är det vanligt att också andra i familjen behöver hjälp (1).
Om det inte handlar om en situation där någon behöver skydd direkt så har soc 14 dagar på sig att bestämma om de ska starta en utredning (1).
Om du är över 15 år och själv kontaktar soc för att ansöka om stöd, eller om din vårdnadshavare ansöker om stöd för dig, måste soc starta en utredning (1).
När soc har kontakt med dig ska de alltid försöka göra det som blir bäst för dig och andra barn och unga i den situationen som det handlar om (1).
Alla som är i kontakt med soc ska kunna lita på att känslig information inte förs vidare. Därför har soc ett stort ansvar för att skydda information om till exempel dig eller din förälder som person. Det kallas sekretess. Föräldrar får oftast veta allt som handlar om deras barn. Men soc får inte berätta något för din vårdnadshavare om det kan utsätta dig för en allvarlig risk (4).
Här kan du läsa mer om kontakt med soc och vilken hjälp man kan få av dem:
Läs mer på Drugsmart:
Senast uppdaterad
15 januari 2025
Tyck till
Hjälpte denna sidan dig?
Läs andra frågor och svar
Är det okej att man blir bjuden på alkohol av sin förälder?
Alkohol
Finns det mer narkotika i Sverige idag än förut?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Heroin,
Kokain,
Läkemedel,
Nätdroger,
Statistik,
Tobak
Har cannabis blivit vanligare än alkohol bland unga?
Alkohol,
Cannabis,
Statistik
Finns det statistik över hur vanliga olika droger är bland ungdomar?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Dopning,
Ecstasy,
Kokain,
Läkemedel,
Statistik,
Tobak
Är det olagligt att köpa ut alkohol?
Alkohol,
Lag och rätt
Är det många ungdomar som använder droger i Sverige?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Dopning,
Ecstasy,
Kokain,
Läkemedel,
Statistik,
Tobak
Ställ en fråga anonymt
Du som är 13-19 år, om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.
Berättelser
Välj ämne
Visar 6 av 38 berättelser