Svar
Tramadol är ett narkotikaklassat läkemedel som tillhör droggruppen opioider. Läkemedlet används inom sjukvården för att lindra smärta. Tramadol förekommer oftast i form av tabletter eller kapslar (1,2).
Eftersom läkemedlet är narkotikaklassat är det olagligt att använda det utan att en läkare har skrivit ut det åt en, eller att använda mer än vad läkaren skrivit ut.
Tramadol har både en aktiverande och avslappnande effekt. Till en början känner man sig ofta uppiggad, men med tiden är det vanligt att man känner sig dåsig. Tramadol kan minska ångest och ge en känsla av eufori. Eftersom effekten av läkemedlet inte kommer direkt när man har tagit det finns det en ökad risk för överdos (3).
Tramadol kan också göra att man får yrsel, illamående och huvudvärk. Om man tar en stor dos tramadol kan det leda till dödsfall och livshotande tillstånd som krampanfall, hjärtproblem och andningssvårigheter. Olika personer kan vara olika känsliga. Man kan råka ut för allvarliga biverkningar redan vid låga doser (3).
Riskerna med tramadol ökar om man använder det tillsammans med alkohol, cannabis eller andra droger (3).
Det kan vara svårt att sluta använda tramadol. Det är mycket beroendeframkallande och man behöver snabbt högre doser för att få samma effekt (1).
Unga upp till 25 års ålder är extra känsliga för att bli beroende av opioider som tramadol. Det är för att hjärnan fortfarande utvecklas (4).
Hur vanligt är det?
Runt 5–6 procent av elever i nian och tvåan på gymnasiet svarade i CAN:s nationella skolundersökning att de någon gång använt narkotikaklassade smärtstillande läkemedel utan att ha fått det utskrivet av läkare. Tramadol är ett exempel på sådana läkemedel. Runt 3–4 procent säger att de har använt sådana typer av läkemedel det senaste året. 1–2 procent svarar att de gjort det den senaste månaden (5).
Här har vi samlat ställen dit man kan använda sig för att få stöd, till exempel om du själv använder tramadol eller känner oro för någon som använder tramadol.
Sveriges radio har gjort en dokumentärserie som heter Tramadoltjejerna och finns i tre delar. Den handlar om unga tjejer som hamnar i beroende.
Källa
2. Johan Franck och Ingrid Nylander. (2022). Beroendemedicin. Studentlitteratur.
Senast uppdaterad
20 november 2024
Tyck till
Hjälpte denna sidan dig?
Läs andra frågor och svar
Finns det mer narkotika i Sverige idag än förut?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Heroin,
Kokain,
Läkemedel,
Nätdroger,
Statistik,
Tobak
Finns det statistik över hur vanliga olika droger är bland ungdomar?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Dopning,
Ecstasy,
Kokain,
Läkemedel,
Statistik,
Tobak
Är det många ungdomar som använder droger i Sverige?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Dopning,
Ecstasy,
Kokain,
Läkemedel,
Statistik,
Tobak
Kan droger skada miljön?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Ecstasy,
Heroin,
Kokain,
Läkemedel,
LSD och andra hallucinogener,
Nätdroger,
Tobak
Vad är morfin och vem uppfann det?
Läkemedel
Vad är kratom?
Alkohol,
Amfetamin,
Cannabis,
Heroin,
Kokain,
Läkemedel
Ställ en fråga anonymt
Du som är 13-19 år, om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.
Berättelser
Välj ämne
Visar 6 av 38 berättelser