Besvarad fråga

Vad är fetalt alkoholsyndrom?

Svar

Fetalt alkoholsyndrom, eller FAS, är en medicinsk diagnos. Det är ett syndrom som kan utvecklas hos ett foster när den som är gravid dricker alkohol. Hur eller när under graviditeten som alkohol riskerar att skada fostret vet man inte helt säkert. Känsligheten för skador skiljer sig mellan individer och olikheter i gener. Mängden alkohol som kan skada fostret kan vara väldigt liten. Därför rekommenderas gravida att inte dricka någon alkohol alls (1).

Under graviditeten är fostrets blodomlopp sammankopplat med den gravida via moderkakan med hjälp av navelsträngen. Moderkakan renar blodet i viss utsträckning innan syre och näringsämnen överförs till fostret. Men alkohol passerar här och riskerar skada fostret. Om en gravid person dricker alkohol får fostret samma blodalkoholhalt (promille) (1, 2).

Forskare vet inte exakt hur vanligt det är med fetalt alkoholsyndrom, FAS. En uppskattning är att ca 2–4 barn av 1000 föds med FAS i Europa. Dessa barn har ofta några av följande symptom: kort kroppsbyggnad, särskilda drag i ansiktet, ögonproblem och skador på skelett eller andra inre organ. Det är vanligt att barn med FAS har hyperaktivitet och svårigheter med inlärning, koncentration och koordination. Många med FAS saknar de typiska dragen, men kan ändå ha hjärnskador och beteendeproblem (1, 2 ).

FASD är en förkortning på fetala alkoholspektrumstörningar och inkluderar alla typer av fosterskador av alkohol (1). FAS är en medicinsk diagnos som ingår i FASD.

Läs en intervju med Cecilia som lever med FAS här

FAS-föreningen har en informationskampanj om alkoholrelaterade fosterskador som heter 1av100 som man kan läsa om här (3).

Källor

1. “Beroendemedicin” av Johan Franck och Ingrid Nylander (2022) Studentlitteratur

 

Senast uppdaterad

19 december 2024

Tyck till

Hjälpte denna sidan dig?

Läs andra frågor och svar

Ställ en fråga anonymt

Du som är 13-19 år, om du inte hittar svar på din fråga kan du ställa den här.

Viktigt: Från 19 december till 7 januari går det inte att skicka in frågor.
På den här sidan har vi samlat tips på vart man kan vända sig.
Ta hand om dig!

Varför frågar vi efter detta?

Varför frågar vi efter detta?

Jag definierar mig som

Varför frågar vi efter detta?

Berättelser

Välj ämne

Visar 6 av 37 berättelser

Berättelse

När spelandet gått för långt

Spel om pengar

Berättelse

”Min pappa hade två sidor”

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Råd om lustgas

Lustgas

Berättelse

Forskning om vape

Tobak och nikotin

Berättelse

Alkohol och problem

Alkohol

Berättelse

Forskning om cannabis

Cannabis