I augusti 2022 kom det en ny lag om hur man får göra reklam för vitt snus (även kallat tobaksfritt nikotinsnus). Men vad innebär den? Och vad händer om företag inte följer den? Vi har intervjuat Astrid Hjertaker som är jurist på Konsumentverket.
Vad innebär lagen för försäljning av vitt snus?
”Vad gäller reklam så ska den vara särskilt måttfull, den får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till att man ska använda produkten. Man får inte heller skapa onödig uppmärksamhet när man pratar om smaken”, förklarar Astrid Hjertaker.
Att lämna ut gratisprodukter är exempel på sådant som företag inte får göra när det gäller vitt snus. Det är en åldersgräns på 18 år för att få köpa vitt snus och marknadsföringen får inte rikta sig särskilt till personer under 25 år.
Vad händer om ett företag eller en influencer bryter mot lagen?
”Om vi uppmärksammar marknadsföring som inte följer reglerna kan vi öppna ett tillsynsärende mot ett företag”, säger Astrid Hjertaker.
Det betyder att man förklarar för företaget varför de bryter mot lagen. Företaget (eller influencern) får först en chans att sluta med reklamen som bryter mot lagen. Om de inte gör det kan det prövas rättsligt i domstol. Då kan de dömas till vite (som är en slags böter).
”Om vi märker att samma företag bryter mot lagen om och om igen kan vi också gå vidare till domstol. Det ska inte löna sig att göra så”, förklarar Astrid Hjertaker.
Får en influencer göra reklam för vitt snus?
”Ja, men inte om hen är under 25 år eller riktar sig särskilt till personer under 25 år. Det är tillåtet med samarbeten men reklamen ska vara särskilt måttfull.”
Vad kan man göra om man ser reklam som man tror bryter mot lagen?
”Då får man gärna anmäla det till oss på vår webbsida! Vem som helst kan anmäla och man kan vara anonym. Det är bra att ha med skärmdumpar, då blir det lättare för oss att bedöma marknadsföringen och eventuellt öppna ett tillsynsärende mot företaget”, säger Astrid Hjertaker.
Vad är Konsumentverket?
Konsumentverket är en myndighet som arbetar för att skydda konsumenter, så att man kan känna sig trygg när man köper något, oavsett om det är IRL eller på nätet.
Deras jobb är till exempel att se till att saker som man köper inte skadar en. De håller även koll på att företag som säljer saker och tjänster gör rätt, att de följer lagar och regler.
Läs mer på Drugsmart:
Senast uppdaterad
3 maj 2023
Fler berättelser
Välj ämne
Visar 3 av 36 berättelser