Hur vet man att man spelar för mycket om pengar? Och vad ska man göra om man är orolig för sig själv eller för någon annan som spelar om pengar? Drugsmart har pratat med Stödlinjen, som på telefon och chatt ger stöd och råd kring spel om pengar.
”Spel om pengar påverkar många, därför finns vi. Vi stöttar personer som har problem, men också deras närstående (till exempel familj och vänner)”, berättar Johanna Hassberg som jobbar på Stödlinjen.
Varför får inte ungdomar betta?
”Spel om pengar kan skapa problem och leda till ett beroende. Forskning har visat att om man spelar om pengar tidigt i livet så ökar risken för att utveckla spelproblem senare. Därför är det 18-årsgräns för att spela om pengar.”
Vad är spelproblem och hur vet man att man har det?
”När spel om pengar innebär ett problem i livet. Till exempel att du inte mår bra, eller att du spelar bort mer pengar än du har råd att förlora, eller lägger mer tid på spelande än du tänkt. Eller att det blir bråk med föräldrar eller vänner på grund av spel om pengar.”
Om man har spelproblem kan de problemen på kort tid bli värre. Därför är det viktigt att söka stöd, förklarar Johanna Hassberg. Och ju tidigare man söker hjälp, desto bättre.
”Vi hjälper både de som helt vill sluta att spela om pengar och de som vill begränsa sitt spelande om pengar.”
Vad ska man göra om man är orolig för sitt spelande om pengar?
”Prata med någon, vem som helst som man litar på. Det är viktigt att den personen lyssnar och tar en på allvar. Och man kan alltid höra av sig till oss på Stödlinjen!”
Om man har spelproblem är det vanligt att skämmas för det. När man bestämt sig för att sluta är det inte ovanligt att man trillar dit och börjar spela om pengar igen. Och då är det många som skäms nästan ännu mer.
”Det är lätt att hamna i en situation där det känns som att det är kört, men det är det inte”, betonar Johanna Hassberg. ”Tar man hjälp så kan man undvika att det blir värre.”
Vilka sorters spel om pengar är mest riskabla?
”Alla former av spel om pengar kan skapa problem. Men det man kan vara extra försiktig med är snabba och lättillgängliga spel, särskilt spel på nätet, spelautomater och casinospel”, säger Johanna Hassberg.
Vad händer om man kontaktar Stödlinjen?
”Då får man prata eller chatta med en rådgivare. Alla vi som jobbar på Stödlinjen är utbildade i spel om pengar, spelproblem och behandling och stöd kring vad man som spelare (eller närstående till någon som spelar) kan göra.”
Man behöver inte berätta vad man heter eller var man bor när man kontaktar Stödlinjen.
”Ibland kanske man inte vet vad man vill fråga om, utan vill bara prata av sig. Eller så vill man ställa särskilda frågor. Vi försöker stötta alla som hör av sig till att hitta sin väg framåt.”
Vad ska man göra om man lånat pengar som man spelat bort?
”Då är det särskilt viktigt att prata med någon”, betonar Johanna Hassberg.
Hon förklarar att det är lätt i en sådan situation att man bara fokuserar på skulden, att man tänker att när skulden är betald så är problemet löst.
”Många tänker att det bara är att sluta spela om pengar, men man behöver ofta hjälp för att ta sig vidare Det kan vara allt från blockeringsprogram eller stöd från en anhörig till att gå i behandling genom vården.”
Läs mer på Drugsmart:
Tips från Stödlinjen:
För dig som är orolig för att du spelar för mycket
Prata med en vän om ditt spelproblem eller prata med Stödlinjen. Många tycker att det känns bättre när man har berättat för någon.
Begränsa tillgången på spel eller pengar. Stäng av dig från svenska spelbolag på spelpaus.se, installera ett program som blockerar spel på din dator, padda och telefon eller be en vän om hjälp att ta hand om dina pengar.
Sök hjälp. Stödlinjen för spelare och anhöriga kan ge råd för att sluta spela om pengar eller spela mindre och hur man kan göra som närstående. De kan också ge information om var man kan få behandling och annan hjälp.
Senast uppdaterad
28 februari 2024
Fler berättelser
Välj ämne
Visar 3 av 37 berättelser