Skiljer sig spelberoende från annat beroende? Och hur blir man fri från det? Vi ställde några frågor till Linda Karlsson på Mini-Maria Södra Älvsborg.
Linda Karlsson jobbar som samordnare och socionom på Mini-Maria Södra Älvsborg. De öppnade 2021 och tar emot ungdomar upp till 21 år som har frågor eller behöver stöd kring alkohol, andra droger och spel om pengar.
Vad händer om man hör av sig till er för att man är spelberoende?
”Vi börjar alltid med samtal. Det är för att kartlägga hur stora problem man har och vad man har för behov av hjälp. Sedan har vi behandlande och motiverande samtal. Hur länge man behöver gå i samtal kan variera.”
Är det annorlunda att bli fri från spelberoende än från annat beroende?
”Rent fysiskt är det olika. Man tillför ju inte någon substans i kroppen. Därför får man inte heller abstinens när det går ur kroppen”, förklarar Linda.
”Men det är samma mekanismer i hjärnan vid spelberoende som vid till exempel beroende av alkohol eller narkotika.”
Att spela om pengar är mer accepterat än att använda droger, menar Linda. Därför kan det också finnas saker runt omkring en som triggar och påminner en om spelande.
”Man kanske ser reklam för det. Eller så brukar man spela om pengar i telefonen, och då kan telefonen i sig bli triggande.”
Vill du säga något till den som känner sig orolig för sitt eget spelande om pengar eller för någon i sin närhet?
”Tveka aldrig att söka hjälp, för det finns hjälp att få! Man kan kontakta sin närmaste Mini-Maria anonymt, både som närstående och beroende.”
”Alla Mini-Maria mottagningar har inte stöd kring spelberoende, men de kan hänvisa vidare. Man kan också vända sig till socialtjänsten i sin kommun och få hjälp med att söka stöd.”
Du kan hitta din närmaste Mini-Maria genom att gå in på 1177 och söka på Mini-Maria.
Du kan också kontakta Stödlinjen, som ger stöd och råd kring spel om pengar.
Senast uppdaterad
28 februari 2024
Fler berättelser
Välj ämne
Visar 3 av 37 berättelser