Forskning om ungdomar
Forskarna Jonas Raninen och Peter Larm jobbar med ett forskningsprojekt om ungdomar som heter Futura01. De berättar om vad det handlar om.
”Vi följer flera tusen personer från hela Sverige som är födda 2001”, berättar Jonas. ”Det gör vi för att se hur deras liv utvecklar sig, hur de mår. Om de börjar gymnasiet, börjar jobba. Vi vill se hur folk förändras över tid.”
”Dagens unga är historiska. De dricker mycket mindre alkohol än vad deras föräldrar gjorde i samma ålder. Vi vill veta mer om det och då bestämde vi oss för att följa samma ungdomar under en längre tid”, säger Peter.
Vi vill veta mer om det och då bestämde vi oss för att följa samma ungdomar under en längre tid”, säger Peter.
De som är med fick svara på en enkät med frågor första gången 2017. Sedan skickades en ny enkät ut två år senare. Under våren 2022 kommer de att få en enkät igen.
”Vi är verkligen tacksamma för alla som ger av sin tid och är med i Futura01. Det är otroligt värdefullt att unga deltar i sådana här undersökningar. Vi gör det här för att ta reda på vad som är viktigt för unga”, säger de.
Men hur har ni koll på vilka som är med?
”Vi har deras personnummer för att kunna leta upp deras adresser när vi ska skicka ut nya enkäter. På enkäterna finns en kod som gör att vi kan koppla ihop deras svar. Men de är helt anonyma, vi kopplar inte ihop svaren med deras personnummer”, förklarar Jonas. ”Allt är skyddat i ett kassaskåp.”
Bild på Peter Larm
Vad har ni kommit fram till hittills?
”Många saker. En sak är att debutåldern spelar roll. Börjar man dricka alkohol tidigt så dricker man mer. En annan sak är grupptryck, som många trott påverkar mycket för drickande. Vad vi kan se verkar det inte göra det. Och de som säger att de dricker på grund av grupptryck, de dricker faktiskt mindre alkohol!”, säger Peter.
Senast uppdaterad
14 december 2021
Fler berättelser
Välj ämne
Visar 3 av 36 berättelser