Rebecca växte upp med en pappa som var beroende av alkohol. Men att det var så förstod hon inte förrän senare. Nu är hon vuxen och engagerar sig i att hjälpa unga som växer upp med föräldrar som dricker för mycket.
”Jag kunde inte få in det då”, berättar Rebecca Martins. “Det jag visste var att han hade två sidor. En sida där han var världens bästa pappa som jag kunde skratta och diskutera med, en person som ställde upp när andra behövde hjälp.
“Och så den andra sidan där han blev personen som var arg på hela världen.”
Det blev viktigt för henne att säga rätt saker i rätt situation. Hon anpassade sig för att göra pappan stolt och nöjd.
”Pappa föddes i Portugal och flyttade sedan tillbaka dit. Om jag inte sa rätt saker kunde jag få höra att jag var en ”turist”, låter som ett konstigt skällsord kanske, men så var det.”
”Jag var ständigt orolig för att säga eller göra fel sak, både när jag var med pappa och när jag inte var med honom.”
Hon vågade inte heller berätta för sin mamma, som var separerad från hennes pappa, hur det var.
”Jag var livrädd för att om han blev tillsagd av min mamma, så skulle jag förlora honom helt. Och så ville jag inte göra mamma orolig eller stressad.”
Rebeccas pappa dog i en bilolycka när hon var 21 år. Då berättade hon allt för sin mamma om hur det varit.
”Jag tror att det var då som rädslan för att göra fel försvann.”
Idag jobbar Rebecca som elevresurs och är engagerad inom organisationen Trygga Barnen och stöttar barn och unga som har föräldrar med alkoholproblem. Hon har bearbetat sina egna erfarenheter och har användning av dem för att kunna vara ett stöd för andra. Med sig från sin uppväxt har hon också hur viktigt det var med vuxna som gav stöd.
”Jag hade två fantastiska ungdomsledare som såg mig och gav mig den bekräftelsen som jag behövde. Jag tror att det har påverkat min resa till den jag är idag!”
Vad vill du säga till de som växer upp med detta just nu?
”Du är inte ensam! Det känns som att man är helt själv med den känslan och oron, men det stämmer inte.”
”Om du känner att något är galet (som jag kände), ta kontakt med någon trygg vuxen. Grannen, din tränare, en lärare, fritidsledaren eller skolkuratorn. Och om du inte vet vem du ska prata med så kan du självklart kontakta oss på Trygga Barnen!”
Läs mer på Drugsmart:
Senast uppdaterad
16 januari 2024
Fler berättelser
Välj ämne
Visar 3 av 36 berättelser