Berättelse

10 tips om en kompis blir väldigt berusad

10 tips om en kompis blir väldigt berusad

Maria Ungdom är en beroendemottagning för ungdomar och bedriver både akut och öppenvård. Vi på Drugsmart ställde några frågor till Fredrik Petterson som jobbar där, och fick tio bra tips på hur man kan hjälpa en kompis som har druckit mycket alkohol.

Fredrik Petterson är specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård och biträdande enhetschef på Maria Ungdom. Det är en beroendemottagning i Stockholm som ger specialiserad vård för ungdomar upp till 20 år som har problem kopplade till alkohol, narkotika och spel om pengar.

Maria Ungdom har öppet dygnet runt och tar emot ungdomar som behöver akut hjälp, till exempel för att man blivit väldigt berusad.

Unga extra känsliga för alkohol

Att dricka mycket alkohol kan göra så att ens medvetande sänks och så att man inte kan ta hand om sig själv. Man är extra känslig när man är ung, eftersom hjärnan och kroppen är under utveckling.

“Det är lätt att tro att effekten (av alkohol) ska komma omedelbart, men det gör den inte, utan det tar en stund innan det börjar verka i kroppen. Om man inte känner något är det lätt att man dricker mer och att det blir en jättekraftig alkoholförgiftning”, säger Fredrik Petterson.

5 tips för att hjälpa en kompis som är väldigt berusad:

1. Ring en vuxen. Gärna en förälder till kompisen som är full. Kan man inte få tag på någon av kompisens föräldrar så kan man ringa sina egna föräldrar eller en vuxen person man litar på.

2. Ring 112. Om läget är akut ska du alltid ringa 112 för att få hjälp, antingen av en ambulans eller av polisen.

3. Håll kompisen sällskap. Om ni har ringt efter hjälp så är det viktigt att stanna tills hjälpen kommer. Om ni är flera är det bra att ni hjälps åt och håller koll på kompisen.

4. Gå på en promenad. Men se till att kompisen är i säkerhet, och tala alltid om för någon annan vart ni går. Att promenera håller upp blodtrycket och gör så att det kan kännas bättre efter ett tag.

5. Lägg kompisen i stabilt sidoläge. Om kompisen mår väldigt dåligt kan hen läggas i stabilt sidoläge. Då andas man bättre, och om man kräks riskerar man inte att få ner det i lungorna. Se bild.

Tipsen kommer från Fredrik Petterson, specialistsjuksköterska på Maria Ungdom.

5 saker du inte ska göra om din kompis är väldigt berusad:

1. Lämna inte din kompis ensam. Om man lämnas ensam när man är full ökar riskerna för att skada sig eller hamna i farliga situationer.

2. Duscha inte din kompis. Att bli blöt och nedkyld, även med kläderna på, kan göra så man mår sämre, eftersom man får en sämre genomblödning i kroppen. Man vet inte heller hur det kan kännas för kompisen att bli avklädd när hen är full. Istället kan man ta en våt handduk och tvätta av hen i ansiktet, på armar och på händer.

3. Magpumpa aldrig din kompis. Det kan bara sjukvården göra, ring 112 om du tror att det behövs.

4. Försök inte få kompisen att kräkas. Om man kräks finns det en risk att man får ner det i lungorna. I värsta fall andas man in så mycket så att man får ett andningsstopp. Man kan även börja må sämre om man kräks.

5. Ät inte och drick inte under berusning. Att äta eller dricka betyder inte att man blir mindre full. Det är ändå samma mängd alkohol som går ut i blodet. Däremot kan det öka risken för att kräkas.

Tipsen kommer från Fredrik Petterson, specialistsjuksköterska på Maria Ungdom.

Dagen efter

Att vara med en kompis som blir väldigt full och inte kan ta hand om sig själv eller startar bråk kan kännas jobbigt. Det är viktigt att hjälpas åt, men du ska inte känna att hela ansvaret hänger på dig som hjälper.

Fredrik Pettersson tycker att det kan vara bra att prata med sin kompis dagen efter för att hen ska förstå konsekvenserna av sitt drickande.

”Det kan vara bra att berätta att man bryr sig och blev orolig, men försök att inte vara anklagande om någon har blivit spritförgiftad”, tycker Fredrik Pettersson.

Läs mer: 

Maria Ungdom

Läs mer på Drugsmart: 

Alkohol

Senast uppdaterad

14 april 2025

Fler berättelser

Välj ämne

Visar 3 av 40 berättelser

Berättelse

Boktips om föräldrar med alkoholproblem

Alkohol, Problem i familjen

Berättelse

Gick det att sluta snusa?

Tobak och nikotin

Berättelse

Frågor till nikotinforskaren

Tobak och nikotin